30 jaar in de ouderenzorg

In oktober van dit jaar ben ik 30 jaar werkzaam in de ouderenzorg. Dat is op zich al een heugelijk feit want 30 jaar bij dezelfde werkgever is iets wat zeker in deze tijd zeer weinig voor komt. 30 jaar in de ouderenzorg…het is een hele tijd. En wat maakt 2015 nou zo anders dan 1985?

Nederland vergrijst
Tja, Nederland vergrijst…dat weten we allemaal. Nederlanders worden steeds ouder. Dit soort berichten kunnen we regelmatig lezen. Helaas wordt het soms met een gekleurdheid gebracht alsof het een ramp is. Want ouderen kosten meer. Ouderen gebruiken meer zorg. Wij kunnen de pensioenen niet meer overeind houden. Feit is inderdaad dat er heel wat ouderen en steeds meer hoogbejaarden in ons land leven. Dat is ook een heuglijk feit, want het toont ook aan dat wij ons werk blijkbaar erg goed doen!

Plaatje bij jubileumzorgMaar wat maakt 2015 nou zo anders?
Tijdens mijn allereerste stage in een verzorgingshuis waren de bewoners toentertijd eigenlijk lichamelijk (en geestelijk) nog redelijk goed, ze hadden weinig hulp nodig en gingen lekker hun eigen gang. Ze hadden zich alleen ingeschreven voor het ‘bejaardenhuis’ omdat ze die bepaalde leeftijd hadden en ‘je weet maar nooit’. Als ze dan wat zouden gaan mankeren waren ze in ieder geval goed onder de pannen. We namen ook de tijd om even een praatje met iemand te maken of bij mooi weer de stad in te gaan, naar de markt of het park.

Zit het geld dan werkelijk in een half uurtje?
En dát vind ik net het grote verschil met nu. Onze hedendaagse maatschappij negeert de kracht van serieuze aandacht. Iedereen heeft altijd haast. In mijn werk merk ik dat het echt uitmaakt als ik eens de tijd neem voor een bewoner, en ook écht luister naar wat iemand bezig houdt zonder (voor)oordeel. Bewoners reageren daar altijd goed op en volgens mij geldt dat niet alleen voor dementerende ouderen. Vinden we het niet allemaal fijn om echt de volledige aandacht te krijgen? Hebben we dat niet allemaal nodig? Zit het geld dan werkelijk in een half uurtje?

Want wat voor moeite kost het eigenlijk om eens aandacht te hebben voor waar iemand echt mee zit? Zullen we daar eens een goed voornemen van maken?

Ineke Visser werkt als teamleider PG Zorg bij PuurZuid. 

Comments
  1. 4 jaar ago
  2. 4 jaar ago
  3. 4 jaar ago
  4. 4 jaar ago
  5. 2 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>