7 tips voor het aanvragen van een indicatie

Een indicatie aanvragen is niet makkelijk, zeker als je de taal van zorg niet kent. Met een goede voorbereiding kom je een stuk verder. Het is goed om over een aantal onderwerpen te hebben nagedacht voor je naar de gemeente gaat voor een indicatie. In deze blog geef ik 7 tips voor het aanvragen van een indicatie.

team foto stockxchnge1. Bekijk de situatie even van een afstand, probeer emoties en overbodige taal weg te laten en in plaats daarvan een aantal speerpunten voor jezelf te bedenken waar je de aandacht op wil hebben.

2. Verwoord je situatie en denk na over de toekomst, wat is de prognose van je ziekte? Wat kun je nu nog net wel, maar straks mogelijk niet meer?

3. Onderzoek bij de onderstaande onderwerpen waar de beperkingen zijn, en probeer deze te formuleren in wat het probleem is en of je daar zelf een oplossing op hebt of niet. Benoem ook de onderwerpen waar al een oplossing voor is. Zo laat je zien dat je zelf ook al actief naar mogelijkheden zoekt.

  • Zorgtaken
  • Begeleiding in het (dagelijkse) leven
  • Administratie
  • Huishouding
  • Spoed, huisarts en ziekenhuisbezoeken
  • Hobby’s, dagbesteding, sociale interacties

4. Wanneer je bovenstaande in kaart brengt, zet het dan meteen op papier. Een formulier hiervoor kun je eventueel (gratis) aanvragen bij Partisa, zie contactgegevens bij mijn profiel.

5. Wanneer je het gesprek hebt, zorg dan dat er één of meer mensen bij het gesprek aanwezig zijn. Zij kunnen helpen met het duidelijk maken van jouw standpunten en tevens informatie die gegeven wordt helpen onthouden. Neem de eerder genoemde punten samen door en zorg dat jullie beide weten waarom je op welke gebieden ondersteuning nodig hebt.

6. Informeer naar de eigen bijdrage, in sommige gevallen zijn die zo hoog dat  je het beter zelf kunt regelen.

7. Je hebt het recht om een eigen zorgplan in te dienen en zelf aan te geven welke zorg je nodig hebt. Daarbij kan je -mits je dat wenst- tevens aangeven waarom je van een PGB gebruik wilt maken.

Het allerbelangrijkste is dat je voor jezelf in kaart hebt wat er al aan mantelzorg gebeurt en wat er gebeurd wanneer de indicatie niet afgegeven wordt. Schroom daarbij niet ook aan je netwerk te denken en aan te geven wanneer de grens aan mantelzorger is bereikt.

Als je kiest voor een PGB, zorg dan dat je naast bovenstaande punten ook duidelijk hebt waarom je voor een PGB kiest. Dit kan zijn omdat je iemand inhuurt die je kent, of een instelling die alleen met PGB’s werkt maar waarin je vertrouwen hebt. Daarnaast is het belangrijk dat je duidelijk maakt hoe je de administratie omtrent het PGB regelt.

Belangrijk om te weten

  • Je mag een verslag vragen van het gesprek, zo kan je zien of het beeld klopt dat de gemeente van je heeft.
  • Er kan gevraagd worden naar persoonsgegevens van mantelzorgers. Als je dit een schending van privacy vindt kun je dit weigeren.
  • Een nuttige site met brieven die men kan sturen wanneer men afgewezen is: https://iederin.nl/

Meer weten over voor wat voor hulp je in aanmerking komt, en wat daarbij komt kijken? Bekijk de regelhulp van de rijksoverheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>