Administratiemonsters

Afspraken maken en nakomen valt in de praktijk niet altijd mee. En in ons werk als verzorgende maken we op een dag behoorlijk wat afspraken; met elkaar, met een bewoner, met familie of met de huisarts.

Als er bijvoorbeeld is afgesproken dat we vier keer per dag de pijnklachten van een bewoner noteren in het Zorgleefplan wordt dit vaak wel gedaan maar ‘vergeten’ of ‘komen er niet aan toe’ om de pijnscore ook daadwerkelijk te noteren.

team foto stockxchnge

 

Regeldruk, administratiemonster
Wéér zo’n lijstje dat medewerkers moeten invullen! Regeldruk, administratiemonster, noem maar op. Collega’s in de zorg kennen de termen wel.  En toch willen we allemaal de best mogelijke zorg verlenen aan onze bewoners. Dáár zijn we het allemaal over eens.

Ik ben geen voorstander van lijstjes invullen omwille van de lijstjes. Zo langzamerhand kom ik echter wel tot de ontdekking dat het niet gaat om de administratie maar dat we de geleverde zorg inzichtelijk moeten maken. Inzichtelijk voor onszelf, onze collega’s, de bewoner maar ook voor de buitenwereld. Het vraagt een andere manier van denken, anders kijken naar ons vak.

Het jammere is dat deze manier van kijken ons van boven af opgelegd wordt. Dat maakt namelijk dat er vaak meer weerstand is dan wanneer we nieuwe ideeën zelf kunnen ontwikkelen.

Bewoners moeten zich prettig voelen
Het is van belang dat medewerkers zich laten horen. Creatieve ideeën om het werk leuker én inzichtelijker te maken met als uiteindelijk doel de kwaliteit van zorg voor de bewoner steeds meer te verhogen zijn belangrijk. Want we werken niet voor de lijstjes maar voor de bewoners. Bewoners moeten zich prettig voelen en een plezierige dag hebben. Daar doen we het toch allemaal voor!

De lijstjes moeten een middel zijn om ons werk makkelijker te maken en niet andersom. Laat je dus niet verslaan door het administratiemonster maar bedenk een manier hoe het ‘beest’ zo efficiënt mogelijk en praktijkgericht ingezet kan worden. Om de medewerker te helpen dus.

Ineke Visser werkt als teamleider PG Zorg bij PuurZuid. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>