Begrijpen wij elkaar?

Folder LVB“Zo dan gaan we je nu even fouilleren”, zegt de agent. Hij gaat met z’n handen over de kleding van de jongeman en voor de agent het weet, heeft de jongeman hem een duw gegeven en scheldt hem uit voor viezerik. Met geweld wordt de jongen door de agent en zijn twee collega’s op de grond gewerkt, in de boeien geslagen en afgevoerd naar het politiebureau.

Wat de agent niet weet is dat hij te maken heeft met iemand met een licht verstandelijke beperking (LVB).
Wat de jongeman niet weet is wat fouilleren betekent; volgens hem zat de agent ‘zomaar’ aan hem.

Politieagenten en LVB cliënten…. niet altijd een gelukkige combinatie. Agenten hebben meestal niet door dat ze te maken hebben met een persoon met  een LVB die hun vaak wat ambtelijke taal, niet begrijpt. De politieagent ziet een agressief mannetje met een kort lontje en een grote mond, die geen enkel respect lijkt te tonen voor een ‘ambtenaar in functie’.

Samen met een collega heb ik het initiatief genomen om voorlichting te geven over LVB op de politieacademie. We hebben een groep van in het totaal zo’n 80 politieagenten in opleiding mogen informeren over LVB: Wat is een LVB? Wat zijn signalen dat iemand mogelijk een LVB heeft? Hoe kun je het best met ze omgaan?

Tijdens de presentaties werden veel vragen gesteld over wat een persoon met LVB nou wel of niet snapt. Wat erg veel indruk maakte op de agenten was het feit dat de sociaal emotionele ontwikkeling zo achterblijft: Een jongeman van 23 met het verstand van een kind van 10 en de sociaal emotionele ontwikkeling van een kind van 4 jaar…. “Nou snap ik waarom de jongeman die ik laatst ondervroeg, zo vreemd reageerde en niets van mijn vragen leek te begrijpen”, zei een van de agenten. “Ik heb zijn angst en onbegrip voor arrogantie aangezien”.

In opvolging van deze bijeenkomst hebben zorgorganisaties in Amsterdam de handen ineen geslagen om vanaf dit najaar gezamenlijk een voorlichtingscampagne te starten en zo nog meer medewerkers in een publieke functie te voorzien van een basiskennis over LVB.

Hans Willemsen, beleidsadviseur LVB bij Cordaan.

De gezamenlijke voorlichtingscampagne is een initiatief van het SIGRA (L)VB Platform, een platform van (L)VB-organisaties in Amsterdam.
Voor meer informatie, doorverwijzen of het aanvragen van een voorlichting of training: MEE Amstel en Zaan, 020 512 72 72, lvb@meeaz.nl
Brochure Licht verstandelijke beperking?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>