Buikpijn

Een jonge vrouw van 24 zit tegenover me. Ze komt omdat ze al langere tijd zo’n last heeft van buikpijn. Ze heeft al van alles geprobeerd, maar de pijn blijft. Ze houdt rekening met haar voeding, maar het helpt niks.

Marina is een net afgestudeerde jurist die op zoek is naar een baan. Die heeft ze nog niet gevonden en daar baalt ze van. Al haar vrienden hebben een goede baan en zij werkt nog in het callcenter waar ze ook naast haar studie werkte. Ze werkt op onregelmatige tijden tussen 7 uur ’s ochtends en 23 uur ’s avonds. Met name bij de avonddiensten heeft ze buikpijn.

We nemen de geschiedenis uitgebreid door. De klachten zijn ontstaan rond haar 20e, toen had ze een zwaar stressvol studiejaar met heel weinig tijd om goed te eten en te sporten. Ze at veel snelle happen en dronk veel alcohol. Toen de buikpijn echt problematisch werd, besloot ze geen alcohol meer te drinken en vezelrijk te gaan eten. Dit leverde amper verbetering op. Ze ging naar de huisarts die wat onderzoek heeft gedaan waar niks uitkwam. Marina weet niet precies wat er onderzocht is.

Dagboek
In een eet- en klachtendagboek registreert Marina op chronologische volgorde haar eten, drinken, buikklachten en welk type ontlasting ze heeft.

Na twee weken komt Marina weer op consult met een volgeschreven boekje. Hieruit blijkt dat Marina het ontbijt regelmatig overslaat en daarna meer last van haar buik heeft. Als ze ’s avonds werkt eet ze pas vlak voor vertrek. Daarnaast blijkt dat Marina wel erg veel vezels binnenkrijgt. Ze is vezelrijk gaan eten om haar buik tot rust te brengen, maar een te veel aan vezels kan juist buikklachten veroorzaken. Aan elk bakje yoghurt voegt Marina zemelen toe, ze gebruikt veel zaden en pitten en gedroogd fruit, alle producten die Marina koopt selecteert ze op vezelrijkheid. Marina vertrekt naar huis met een plan: elke dag goed ontbijten en stoppen met de extra toegevoegde vezels.

Weer twee weken later zien we elkaar weer. Marina is blij, de buikpijn is flink verminderd, maar nog niet weg. Er waren een paar dagen waarop ze vreselijk veel pijn had. Ik blader door het boekje en zie inderdaad drie dagen waarbij het woord ‘pijn’ meerdere malen onderstreept is. Maar het is me een raadsel waardoor de pijn is ontstaan. Marina had zelf het idee dat ze lactose-intolerant was, dit baseert ze op het feit dat ze bij een avonddienst altijd veel koffie verkeerd uit de automaat drinkt om ook laat op de avond nog scherp te blijven. Aangezien Marina ook op andere dagen ruim lactose binnenkrijgt verwacht ik niet dat ze lactose-intolerant is. Marina gaat twee weken geen automatenkoffie drinken bij haar avonddiensten om te zien of dat verbetering geeft.

Raadsel
Op onze laatste afspraak zie ik een blije Marina binnenkomen. “Ik heb geen buikpijn gehad in de afgelopen twee weken, zo heerlijk!” En wat bleek, toen Marina haar collega’s vertelde dat ze geen koffie dronk vanwege haar buik waren er meer mensen die last kregen van de automatenkoffie. Er is een nieuw apparaat gekomen waarmee Marina en haar collega’s heerlijke buikpijnvrije koffie zetten. Wat er nou in de koffie zat is me een raadsel, maar de pijn is weg en daar ging het om.

De naam van Marina is fictief.

Comments
  1. 2 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>