Complimenten? Gewoon doen. Hoewel..

DSC_0087 (2)Mocht je nog niet ten onder zijn gegaan aan je eigen opvoedidealen, dan laat de wetenschap je ouderstressemmer wel overlopen. Werden we eerst doodgegooid met positief opvoeden, tegenwoordig creëren we een generatie narcisten als we niet oppassen. Doordat we onze kinderen domweg te veel prijzen. Mogen complimenten dan niet meer? Jawel! Complimenten zijn essentieel in de opvoeding.

Een compliment  is een simpele aanwijzing voor goed gedrag. Kinderen hebben die feedback nodig. Want al lijken ze soms nog zo wijs, ze moeten nog veel leren. Zelfs pubers doen het goed op complimenten. Wie heeft vaker een opgeruimde keuken? Moeder A: Wat fijn dat je je bord op het aanrecht zet! Of moeder B: Hè, hè, meneer zet eindelijk zijn bord eens op het aanrecht. Morgen weer, afgesproken?

Een kind prijzen is een moment van echt contact. Een kleine uiting van ouderliefde en daar is niets mis mee. Liefde is de basis van elke opvoeding, het is middel en doel tegelijk. Door je waardering te uiten, bouw je mee aan het zelfvertrouwen van je kind. Je versterkt zijn gevoel van Ik kan het, ik ben de moeite waard. Door complimenten voelen kinderen zich dus gezien en gehoord. Dat is goud waard. What you give is what you get.

Maar wat is er dan mis met prijzen? Met Geweldig, dat heb je goed gedaan!? Niets. Zolang je maar niet overdrijft. Kinderen voelen dat feilloos aan. De hele dag door klakkeloos alles geweldig vinden, dát werkt dus niet. Jammer, want we vinden onze kinderen vaak oneindig geweldig. Vermoeiend, frustrerend en geweldig tegelijk. Het is toch ook fantastisch wat kinderen in no-time leren? Tuurlijk, maar voorkom daverend applaus bij elke kras op papier. Dan doen opa en oma wel en daar is niets mis mee.

Wees dus wat kieskeuriger in de complimenten die je je kind geeft. Houd het klein en simpel en train jezelf daar zo nodig in. Wees niet gericht op (schoolse) prestaties. Zat dingen op een dag zijn het complimenteren waard.  Benoem de momenten waarop je kind iets doet wat hij of zij eigenlijk best moeilijk vindt. Zit de altijd drukke Daan al een tijdje rustig te spelen? Zet Facebook even uit en fluister in zijn oor: Wat zit jij lief te spelen, ik ben trots op je! Gewoon doen. Lekker vaak.

Kina Smit
Orthopedagoog, Praktijk en Training NatureNurture

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>