Geen beweging meer in te krijgen….

In de laatste weken van het leven van Oom Piet, ging ik regelmatig naar het verzorgingshuis. Oom Piet woonde tot zijn 89e zelfstandig maar in februari dit jaar werd hij ziek en na een korte opname in het Slotervaart ziekenhuis werd al snel duidelijk dat hij niet meer thuis zou komen. Een tijdelijke plaatsing in het verzorgingshuis werd een definitieve plaatsing, ook al hoopte hij stiekem, dat hij wellicht nog naar huis zou mogen.

Zeventig jaar had hij gewoond in zijn flatje in Osdorp, samen met tante Lenie, die twee jaar geleden is overleden en wiens dood hij nooit heeft kunnen verwerken. Hij bleef helemaal alleen achter want ze hadden geen kinderen. En vanaf dat moment bewoog hij niet meer. Als een soort “freeze” stand door de stress. Freeze is een overlevingsmechanisme gebruikt door bijvoorbeeld een muisje, dat zich dood houdt als het door een kat gevangen wordt en via deze toestand soms overleeft.

Bij mensen echter, werkt het anders. Wij mensen moeten in beweging blijven om te overleven. Ik heb van alles geprobeerd om Oom Piet in beweging te krijgen, letterlijk en figuurlijk. Ik opperde allerlei ideeën om hem weer levensvreugde te geven, variërend van meedoen met de bingo in het verzorgingshuis tot een kleine vakantie. Alles was teveel voor Oom Piet. Een mengeling van trots, koppigheid en onvermogen, belemmerde hem om in beweging te komen. Hij ging het verzorgingshuis niet uit, soms zelfs zijn kamer niet en als ik bij hem binnenkwam, zat hij altijd in dezelfde stoel te lezen of televisie te kijken.

Door het gebrek aan beweging ging zijn conditie zienderogen achteruit. En omdat zijn conditie zo achteruit ging, ging ook zijn levensvreugde achteruit. Op enkele blije oplevingen na, raakte hij depressief. Menigmaal barstte hij in huilen uit en uitte hij zijn rouw en verdriet. De verzorgenden in het huis maakten regelmatig een kort praatje met hem en er was sprake van een verhuizing naar een andere etage, waar hij meer contact met andere bewoners zou hebben. Van Oom Piet echter hoefde het niet meer. De verhuizing naar de andere etage is er nooit van gekomen. Na een maand of drie kregen we op zaterdagochtend een telefoontje: men had die ochtend Oom Piet dood gevonden op zijn kamer, met een flinke hoofdwond vermoedelijk veroorzaakt door een val.

Ouderen die in verzorgingscentra zitten, bewegen veel te weinig. Dat is bekend en gelukkig worden er, onder anderen door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) programma’s voor ontwikkeld. Bovendien gaat de Inspectie voor de Gezondheidszorg dit jaar organisaties erop beoordelen wat ze aan beweging voor hun cliënten doen. Ook al betreft het 80-ers; bewegen is altijd goed. Bewegen bevordert het mentale welbevinden, voorkomt vallen, helpt tegen depressieve klachten, is goed voor mensen met dementie en helpt tegen overgewicht.

Had Oom Piet wat extra bewogen, dan had dat positieve uitwerking gehad op zijn gemoedstoestand. Bewegen zorgt ervoor dat je beter slaapt en meer eetlust krijgt. Als je meer eet, krijg je ook meer energie, voel je je minder lusteloos en dat zorgt er weer voor dat je stemming verbetert. Ook bij een 80-jarige!

Oom Piet is uitgegaan als een nachtkaars. Zijn laatste maanden waren de ergste van zijn leven, zo triest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>