Gezondheid, welzijn én een beetje looks

Welzijn van ouderen door moderne dans
Dat bewegen goed voor je is, dat weten we allemaal. Het maakt niet uit hoe je beweegt, als je maar beweegt. Dat geldt voor iedereen, ongeacht leeftijd. Echter wordt het als je ouder wordt aanzienlijk moeilijker om te bewegen. Fysieke drempels als stijve botten, hoge bloeddruk en vermoeidheid zorgen er voor dat je niet snel geneigd bent elke week 2 uur intensief te gaan dansen. En ook de schroom om een nieuwe stap te zetten, maakt mensen vaak huiverig voor deelname aan moderne dans.

Foto door Kim Doeleman

Foto door Kim Doeleman

Senioren Still Moving
Via moderne dans het welzijn bevorderen van mensen die wegens fysieke, psychosociale en/of financiële redenen doorgaans niet in aanraking komen met deze kunstvorm, is een van de doelen die Stichting Dance Connects nastreeft.
Still Moving heet het dansproject van Dance Connects waarbij ruim 50 dansers één keer per week op drie verschillende locaties in de stad genieten van moderne dans. De deelnemers zijn mensen van 60 jaar of ouder, die iets meer willen dan alleen een beetje bewegen op muziek. Mensen die zich bewust zijn van het belang van actief bezig zijn, juist als je wat ouder wordt en behoefte hebt aan uitdaging en persoonlijke groei. In moderne dans gebruik je je lichaam om een verhaal te vertellen, er zijn weinig tot geen attributen, je hebt enkel je lichaam, je fantasie en je creativiteit. Dat vraagt veel van de deelnemers, maar dat houdt ook het hoofd en het lichaam scherp.

Bevrijdend
Karin (71) doet voor het tweede jaar mee aan Still Moving. “Het feit dat de eigen creatieve expressie wordt aangesproken, de verbeelding, de droom tot uiting brengen door beweging, is uitermate bevrijdend en zeer waardevol. Alhoewel ik echt niet altijd even snel kan meekomen met de danspassen die geleerd worden.”
Ook Els (74) danst bij Dance Connects en vindt juist dat hoge niveau zo fijn aan de moderne danslessen. “De afwisseling van verschillende stijlen in muziek, maar ook in dans, ervaar ik als een uitdaging en dat vindt ik heerlijk. Mentaal en lichamelijk voel ik me versterkt.”

Uitdaging
Voor Stichting Dance Connects is het belangrijk de deelnemers uit te dagen en bij te dragen aan persoonlijke groei. Volgens Floortje Rous, choreograaf en artistiek leider van de stichting, zit de uitdaging bij moderne dans in veel facetten. “Eén daarvan is de choreografie van moderne dans. Deze zorgt voor een intensieve oefening van het geheugen. Je moet goed nadenken wanneer je welke bewegingen moet maken. Daarnaast train je ook je gevoel voor timing. De bewegingen moeten exact op de muziek worden geplaatst en in samenspraak zijn met de rest van de groep.”

De spiegel van de dansstudio
Het onder de knie krijgen van de choreografie is een kwestie van trial and error; vallen en weer opstaan. Echter het proberen en oefenen en natuurlijk het uiteindelijke slagen en het je eigen maken van vaardigheden, geeft een zeer bevredigend gevoel, waardoor je problemen in het leven buiten de dansstudio beter het hoofd kan bieden. Volgens Judith (63), een van de seniore dansers, is moderne dans zeer goed voor haar gezondheid en welzijn. “Ik houd van bewegen en dansen, en door het project Still Moving werd ik daaraan herinnerd, alsook dat ik als meisje van 7 of 8 danseres wilde worden.” Met een knipoog voegt ze daar nog aan toe: “Bij ijdele mensen helpt de confrontatie met de spiegel in de dansstudio trouwens ook om meer aan het uiterlijk te doen. Moderne dans draagt dus bij aan welzijn, gezondheid én een beetje looks.”

Door Marieke Josselet, public relations, fotografie en tekst bij Let’s go Public!

 

Comments
  1. 5 jaar ago
    • 5 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>