Goed in je vel dankzij de Tijdmachine

tijdmachine youtube stillOp YouTube staat een filmpje van een dementerende oude man die een koptelefoon op krijgt en dan plots ‘zijn’ muziek hoort. Je ziet ‘m als het ware wakker worden. Hij is naderhand zelfs even in staat vragen te beantwoorden. Hoe waardevol is het wel niet, wanneer je als verzorgende van zo’n man echt antwoord krijgt op de vraag: hoe gaat het met u?

Toen Tim Trooster zijn plan presenteerde voor De Tijdmachine, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Meteen doen.

De Tijdmachine is een mobiele kamer in jaren zestig stijl, waarmee ouderen in de kracht van hun leven terecht komen. Muziek van Blue Diamonds en Pink Floyd, de geur van versgebakken boterkoek en de befaamde ‘I have a Dream’-speech van Martin Luther King. Al deze herinneringen komen tot leven.

In één van onze locaties waar de Tijdmachine langs kwam, woont de bekende volkszanger Henk van Mokum die zich meer en meer op zijn kamer terugtrok. Henk leefde helemaal op toen bekende meezingers op de oude pick-up werden gelegd. Het eind van het liedje was dat Henk de microfoon pakte en een half uur zijn eigen repertoire zat weg te zingen. Iedereen stond te zingen, sommigen gingen zelfs dansen.

Wij willen dat bewoners zich lekker voelen. Want mensen die goed in hun vel zitten voelen zich energieker en doen minder een beroep op zorg. Zo levert de Tijdmachine op alle vlakken winst.

Eric Hisgen – voorzitter Raad van Bestuur Amstelring

De Tijdmachine is zaterdag 10 mei in woonzorgcentrum De Venser officieel in werking gezet door de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg. Het project wordt inhoudelijk gesteund door Amstelring en Woonz.nl, de selectiesite voor seniorenwoningen. Financiële bijdragen krijgt de Tijdmachine van VSBfonds, Skanfonds en RCOAK.

Meer weten over de Tijdmachine? Bekijk deze video  (let op: in het Duits) of beluister dit radio-item van Radio1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>