Grenzen stellen. Hoe doe je dat?

Morris en Luca Lijn 5 blog

Foto: Lijn5

‘Nee’ leren zeggen is een onderwerp dat vaak aan bod komt tijdens mijn training. Hoe geef je op een duidelijke, zelfverzekerde manier aan dat je iets niet wilt? Hoe zorg je dat je niet alleen ‘nee’ zegt, maar dat de ander je ook nog eens serieus neemt?

Door het aangeven van grenzen te oefenen met een hond, kijken de jongeren als het ware in de spiegel. Een hond laat direct zien wat in de praktijk goed werkt en wat niet. Als jongeren twijfelen, geïrriteerd raken of onzekerheid uitstralen zal de hond hier direct op reageren.

Geen afkeuring
Een hond reageert zonder te oordelen op het gedrag van de jongeren. Dat is heel belangrijk. Soms is het een nieuwe ervaring voor jongeren dat hun gedrag niet wordt afgekeurd. Als het gedrag van jongeren wel wordt afgekeurd, is vaak het gevolg dat de jongeren zich persoonlijk afgewezen voelen. Op het moment dat de jongeren zich afgewezen voelen, vallen ze vaak terug op hun ‘overlevingsmechanismen’, zoals schreeuwen, schelden, weglopen of juist helemaal dichtklappen. Dit gedrag roept meestal direct irritatie op bij de ander en voor je het door hebt, is het negatieve cirkeltje rond. Dat kan dan weer snel een patroon worden dat lastig te doorbreken is.

Zelfvertrouwen
Vandaag hebben Morris en Jip supergoed geholpen met de twee trainingen die toevallig beide in het teken stonden van het aangeven van grenzen. Spelenderwijs hebben Morris en Jip laten zien waar de jongeren al goed in waren en als trainer heb ik tips gegeven hoe ze hier nog beter in konden worden. Door deze tips toe te passen was direct zichtbaar welke positieve effecten dit opleverde bij de samenwerking met Morris en Jip. Beide jongeren hebben hierdoor weer een hoop zelfvertrouwen gekregen. Want dat is nog een voordeel aan het werken met een hond; hij reageert direct op de positieve veranderingen.

Er is heel hard gewerkt en veel gelachen. Een perfecte combinatie!
Margot Swart, trainer Lijn5

De TOPDOGhondenSOVAtraining is een hulpverleningsmodule, waarbij een hond wordt ingezet als co-trainer. Het is een training voor mensen met uiteenlopende psychosociale problemen, zoals angst (verlegenheid, weinig zelfvertrouwen, faalangst), autisme, depressie, ADHD en agressie-problematiek. Margot Swart geeft deze training onder meer aan jongeren die bij Lijn5 in zorg zijn. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>