Iedere dag iets overwinnen

Bron: lijn5

Bron: lijn5

Stel, je bent een Vietnamees echtpaar en je verlaat Vietnam om vervolgens in Nederland gelukkig te worden. Je krijgt twee kinderen, die beiden een licht verstandelijke beperking hebben. Als ouders kun je niet goed praten met je kinderen, omdat ze slecht Vietnamees spreken en jij als ouder alleen maar Vietnamees kent, wat doe je dan?

Deze kinderen kwamen anderhalf jaar geleden bij ons in de Naschoolse Dagbehandeling met een behoorlijke taalachterstand. We hebben de kinderen geleerd om zich de Nederlandse taal eigen te maken, zodat ze zich zelfverzekerder voelden. Dit ging uiteraard niet vanzelf. Samen met de kinderen hebben we iedere dag hard gewerkt aan leerpunten, die voor normaal begaafde kinderen vaak eenvoudig zijn.

Een grens verleggen
Voor onze doelgroep zijn het echter grote struikelblokken, die veel tijd, geduld en oefening vragen. Zoals duidelijk vertellen over je dag, een vraag durven stellen aan een ander kind tijdens een kringgesprek, een rollenspel doen met iemand anders, iedere dag een gesprekje voeren met andere kinderen. Allemaal leerpunten, waarbij ze iedere keer voor zichzelf iets moeten overwinnen, een stukje van hun grens moeten verleggen.

Thuis ging ik met de ouders aan de slag met hun eigen leerpunten. Met een telefonische tolk op de achtergrond leerden de ouders opvoedingsvaardigheden om hun kinderen beter te begrijpen en hun probleemgedrag helpen te verminderen. Binnenkort stopt dit gezin bij ons en gaan ze weer op eigen kracht verder. Samen met de ouders en hun kinderen ben ik ontzettend trots op wat ze bereikt hebben.

Iedere hulpvraag is weer anders
Geen gezin is bij ons hetzelfde; ieder kind en elk gezin is uniek, met eigen behoeften en wensen. In ons werk kijken we daarom continu naar beiden – het kind én zijn individuele gezinssituatie – want problemen staan nooit op zichzelf. Dit maakt mijn werk iedere dag weer tot een uitdaging.

Hanna van Rossum, Medewerker Naschoolse Dagbehandeling Lijn5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>