Kijkje in de keuken

Natascha SmoltsakAls diëtist in Amsterdam leer ik veel  bijzondere Amsterdammers kennen. Ik werk op allerlei plekken in de stad en zo zie ik ook allerlei verschillende mensen. In mijn blog geef ik een kijkje in mijn keuken. In deze eerste blog: hoe ziet een gemiddelde werkweek er uit? 

Maandag

Normaal gesproken is de maandag een drukke dag vol consulten op het WG Plein,  maar vandaag loopt het anders. Mijn eerste afspraak vandaag is een huisbezoek. Vandaag is de afspraak in Amsterdam Oud-West in een prachtige bovenwoning met uitzicht over het Vondelpark. Ik word warm ontvangen en dit is dan ook een heerlijk begin van mijn werkweek. Na dit huisbezoek stap ik op de fiets naar een overleg met collega-diëtisten aan de Sloterplas. Eens in de paar maanden hebben we intervisie-overleg. Met collega’s uit andere praktijken bespreken we werkzaken en leren we van elkaar. Na afloop fiets ik terug naar het WG Plein. Om half 3 begint mijn middagspreekuur. Deze middag zie ik na elkaar een student en een medewerker van de VU. Los van elkaar vertellen ze over de voor- en de nadelen van de nieuwe Spar in de VU. Mijn laatste klant is wat later. Ze was verdwaald op het WG terrein, een prachtig stukje Amsterdam, maar ook een beetje een doolhof.

Dinsdag

Op dinsdag heb ik twee spreekuren op locatie. De ene week zit ik ’s morgens zit ik in de Ruysdaelstraat, bij Gezond in Zuid. Hier wisselen de gesoigneerde dames uit Amsterdam Zuid mijn spreekuur af met mensen die op de markt werken en met jonge ouders uit de Pijp. Op andere dinsdagen werk ik ’s ochtends in een huisartsenpraktijk aan de Witte de Withstraat. Deze buurt kun je zonder twijfel multi-culti noemen. Vaak komen er familieleden mee om te vertalen.

In de middag werk ik in de Sint Antoniesbreestraat, vlak bij de Nieuwmarkt. Mijn spreekuur begint vandaag met een Amsterdams sprekende dame die al haar hele leven in de Nieuwmarktbuurt woont. Haar zinnen eindigen vaak met ‘mop’  of ‘ schat’ of ‘lieverd’, heerlijk! Daarna stapt er een meneer binnen die onzeker vraagt of ik Engels spreek. Als expat verblijft hij drie jaar in Amsterdam in een prachtig grachtenpand. Ik sluit de middag af met een jonge vrouw die buiten Amsterdam woont, maar in het centrum werkt en eigenlijk alles in Amsterdam doet behalve wonen.

Woensdag

Woensdag is mijn vrije dag, dan is er tijd voor sport en een uitje met de kinderen.

Donderdag

Op donderdag doe ik meestal kantoorwerk. Dan schrijf ik brieven, blogs en doe ik de administratie. Vandaag komt er iemand solliciteren voor een stageplaats en ik zie een paar cliënten. Toevallig twee mensen die collega’s zijn, maar die niet van elkaar weten dat ik ze allebei zie. Denk ik. Ik heb het ze in elk geval niet verteld.

Vrijdag

Op vrijdag begin ik altijd vroeg, soms al om half 8. Dat tijdstip is favoriet bij mensen met een baan buiten de stad of met een winkel. Vandaag start mijn dag met een drukbezette manager bij een bedrijf in Amstelveen.  Sinds kort fietst hij naar zijn werk. Hij is slanker en vrolijker en vertelt me hoe leuk hij het vindt om naar zijn werk te fietsen. Eerst door de stad en dan langs de Amstel. Na zijn drukke werkdag is deze fietstocht de perfecte ontlading. Na zijn vertrek zie ik de hele ochtend cliënten, nieuwe en al bekende. Als de laatste vertrokken is bereid ik me voor op mijn vrijdagmiddagoverleg. Samen met een psycholoog en een personal trainer zijn we bezig met een nieuw behandeltraject voor mensen met obesitas. Het overleg is altijd een aangename mix tussen werk en gezelligheid en een heerlijke afsluiter van de werkweek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>