Meer dieren in de zorg!

Er zijn veel onderzoeken gedaan naar de werking van dieren op mensen. Over het algemeen zijn de resultaten bijzonder gunstig. Het aaien van een dier geeft knuffelhormonen (oxytocine) af waar je gelukkig van wordt. Ook worden mensen rustig van het aaien van dieren en geeft het afleiding.

Dieren en autisten zijn al lang geleden gebleken een goede combinatie te zijn. Zwemmen met dolfijnen is daar een goed voorbeeld van. Maar er is ook paardentherapie en hondentherapie voor voor mensen met autisme. Honden worden ingezet voor psychiatrische en voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Er wordt nu zelfs onderzoek gedaan naar de effecten van een dementiehond. Het VUmc Alzheimercentrum heeft de onderzoeksvraag neergelegd bij KNGF Geleidehonden. Honden spelen een rol bij routinehandelingen en bij beweging, wat belangrijk is bij dementie.

Kortom: er zijn heel veel redenen waarom de inzet van dieren goed is bij vrijwel elke zorgdoelgroep. Waarom zien we ze dan zo weinig terug in de zorg? Goeie vraag! Er wordt volgens mij gewoon te weinig aandacht aan besteed.

 freeimages.com

freeimages.com

Huisdieren
Thuis lukt het dierenliefhebbers niet altijd meer om zelfstandig voor een dier te zorgen. Want ook een kat heeft iemand nodig die hen te eten geeft en de kattenbak verschoont. Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor te vinden, zo kwam ik achter na een kort onderzoekje.

Neem de ‘Poopycat’ als vervanger van de kattenbak: een biologisch afbreekbare doos die je gemakkelijk uitklapt en waarin die na een week zonder moeilijkheden weer in de prullenbak gegooid kan worden. Het enige wat je dus moet hebben is iemand die eens  per week de bak in elkaar zet en weggooit.

De volgende ‘uitdaging’ was het vinden van een manier waarop een kat voldoende eten en drinken heeft. Daar was een ruim assortiment aan middelen voor te vinden onder de noemer ‘voermachines’.

Wat overblijft is iemand die eens per 5 tot 7 dagen langskomt om dit alles te bewerkstellingen. Nu mogen we hopen dat iedere hulpbehoevende iemand heeft die geregeld langs komt! Er zijn wel altijd uitzonderingsgevallen van mensen die vrijwel geen visite krijgen en juist voor hen is de aanspraak van een dier belangrijk.

Mooie momenten
Persoonlijk heb ik heel veel mooie ervaringen met dieren en diverse doelgroepen opgedaan in de 17 jaar dat ik in de zorg werk. Van een dementerende dame waarvan we dachten dat ze niet meer kon praten en die opeens hele zinnen tegen me sprak toen ze mijn pup op schoot kreeg tot de grote ogen van medewerkers en bewoners toen een kameel het verzorgingshuis in kwam lopen. Van een varken knuffelen met een met lichamelijk gehandicapte, tot cliënten die zo gehecht waren aan de vijver met vissen en schildpadden dat ze, toen men hem wilde slopen, dreigden in badpak erin te gaan zitten.

Heb jij ook mooie ervaringen opgedaan met dieren in de zorg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>