Minder medicijnen graag!

medicineAlbert B. (54 jaar) had het mij aan de telefoon al verteld: hij krijgt meer medicatie voor zijn diabetes en dat wil hij niet. Hij heeft sinds 4 jaar diabetes, het eerste jaar kon hij zonder medicatie en daarna kreeg hij metformine. De dosering van de metformine loopt echter gestaag op en intussen zit hij aan de maximale dosis. Als zijn suikers hierna nog meer verslechteren komt er een ander medicijn bij, en daar zit hij niet op te wachten. Hij slikt ook al iets voor zijn cholesterol waar hij vanaf zou willen. De praktijkondersteuner had hem verteld dat als hij zijn levensstijl serieus zou aanpakken er een mogelijkheid was om minder medicijnen te gebruiken. En daarvoor zit Albert tegenover mij.

In het begin van zijn ziekte heeft hij een diëtist gezien, maar toen was hij eigenlijk helemaal niet zo toe aan een verandering van levensstijl. Er zijn wel wat adviezen blijven hangen, zoals regelmatig eten en hoe groot zijn portie avondeten zou moeten zijn. De afgelopen jaren heeft hij de regelmaat wel vastgehouden, maar zijn porties zijn wat groter geworden. Ook heeft hij wat meer zoetigheden zoals koek en gebak gegeten dan goed voor hem is. Bewegen schiet er vaak bij in met zijn drukke baan. Hij is ook een paar kilo aangekomen, en hij realiseert zich dat daar ook een knelpunt zit.

Het plan
Albert realiseert zich dat als hij minder medicatie wil gebruiken, en ook vooral het gebruik van insuline zo lang mogelijk wil uitstellen, dat hij dan echt zijn prioriteiten moet stellen. Als eerste geeft hij zelf al aan dat hij het hardlopen weer wil oppakken, dat heeft hij voorheen ook enthousiast gedaan. In zijn dagindeling past dat het beste ’s morgens, voordat hij gaat werken. Eenmaal op zijn werk loopt het vaak uit, en dan komt het er niet meer van. Ten aanzien van de voeding adviseer ik Albert om de regelmaat te blijven hanteren, de porties te normaliseren en zijn koolhydraat-inname wat te beperken. Niet meer zo veel brood, maar in plaats daarvan yoghurt met fruit, of salades met veel groente en (vette) vis, kip, noten, zaden of peulvruchten. Albert kijkt me een beetje angstig aan: ‘zeg je nu echt dat ik salades moet gaan eten voor mijn lunch, ik ben toch geen konijn?’ Albert moet niks, maar hij heeft wel een doel en ik denk dat hij zijn doel kan bereiken door meer groente en fruit te eten en minder brood. Ik zie dat hij hier nog even wat langer over na moet denken, en adviseer hem om in elk geval vaker een tomaatje of iets dergelijks te eten naast zijn (kleinere portie) brood. Dat spreekt hem wat meer aan.

Natascha SmoltsakHet vervolg
In de maanden die volgen zie ik Albert regelmatig terug. Al in het eerste vervolgconsult vertelde hij dat zijn plan om meer groente te eten bij zijn collega’s met enthousiasme is ontvangen. Er bleken meer collega’s te zijn die graag salades willen eten en de collega die de lunch verzorgt inventariseert nu elke ochtend de lunch-wensen van alle collega’s. En zo is er al van alles op de lunchtafel verschenen, salades met mais en kidneybonen, oosterse salades met garnalen en taugé, salade met makreel en geitenkaas met walnoten. Albert gaat 3 keer per week voor zijn werk hardlopen en soms in het weekend nog een keer met een vriend. De extra kilo’s verdwijnen langzaam maar zeker en Albert merkt dat zijn kleding wijder zit. Maar, het belangrijkste: zijn bloedsuiker daalt. Als we de behandeling afronden is de dosering van zijn medicatie nog ongewijzigd. Na een half jaar ontvang ik een e-mail van Albert. Hij was op controle bij de huisarts en alle waardes waren zo mooi, de dosering werd wat verlaagd. Helaas minder dan Albert gehoopt had, maar de lijn van een steeds verslechterende ziekte is wel doorbroken. Albert is blij, voelt zich fit en heeft alle motivatie om zo door te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>