Muziek als hersengym

Zoals je misschien wel weet is muziek goed voor de hersenen, maar wat gebeurt er nu eigenlijk tijdens het luisteren naar muziek? Hier zijn diverse onderzoeken naar gedaan waaronder die van docent Petr Janata aan de universiteit van Californië in Davis. 

Janata bestudeerde mensen die naar populaire liedjes luisterden uit de tijd dat ze nog klein waren en ontdekte dat bekende liedjes die mooie herinneringen opwekten, neuren activeren in de mediale prefrontale cortex. Dat is het gebied in je hersenen waar herinneringen worden opgeslagen, en waaruit ze opgeroepen worden. Het kan verklaren waarom het soms voorkomt dat dementerenden geraakt worden door muziek, terwijl niets anders tot hen doordringt.

blog 12 muziek als hersengym harmonium-552685_1920Muziek die je tussen je 15e en 25ste hoort blijft het beste in je geheugen zitten. Dat wetende kan je dus muziek voor je dementerende moeder of vader samenstellen die helpt bij het heractiveren van de hersenen. Ook mensen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH), die weinig emoties tonen, kunnen dit soms wel door mee te zinen met muziek. Muziek leert hen dan weer de emoties te uiten.

Iedereen reageert weer anders
Als mantelzorger kan je veel bereiken met muziek. Laat alleen niet iemand achter met een leuke nieuwe CD met liedjes van vroeger waarvan je niet weet of daar muziek bij zit waar diegene nare herinneringen aan heeft. Muziek versterkt emoties en iedereen  reageert anders op muziek. Hoe je reageert hangt af van meerdere factoren.  Liedjes zoals Happy van Pharrel Williams zullen vanuit zichzelf iemand vrolijk maken. Het ritme en de toonsoort geven signalen aan de hersenen die maken dat je vrolijk wordt en wilt bewegen. Maar diezelfde muziek kan een ander toch verdrietig maken omdat het bijvoorbeeld veel op de radio was in de tijd dat hij of zij bezig was met de begrafenis van zijn moeder. Daarnaast kunnen mensen die daar gevoelig voor zijn bij bluesmuziek of muziek in mineur zich daar ook depressiever door gaan voelen.

Meedoen
Wil je een extra dimensie geven aan muziek, neem dan muziek die iemand kan meezingen, of neem een trommel of tamboerijn mee om mee te spelen. Een liveconcert geeft nog meer prikkels, zeker wanneer je ervoor zorgt dicht bij de muzikanten te zitten. In veel zorginstellingen kan je tegen een kleine vergoeding aanschuiven bij optredens en concerten. De muzikanten die in dit soort settings spelen zijn gewend aan een bepaalde rumoerigheid tijdens het optreden en nemen het de luisteraars dan ook niet kwalijk. In de ideale situatie combineer  je muziek met bewegen. Bewegen is altijd goed, voor ieder mens en zeker voor dementerenden.

Professionals
Muziektherapie is een beroep met een eigen opleiding op  hbo-niveau en buiten de muziektherapeuten hebben ook SPW’ers en SPH’ers dit voor een deel meekregen in hun opleiding. Daarom is het ook zo belangrijk dat deze beroepsgroep blijft bestaan! Te vaak worden in tijden van bezuinigen deze beroepen afgedaan als de slagroom op te taart die wel kan ontbreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>