Niet één, maar vier jongens geholpen!

Een ervaring met netwerkversterking van cliëntondersteuner Chantal Klein

Rachid is een jongen van 18 jaar, verslaafd aan wiet, zwakbegaafd en gediagnosticeerd op PDD-NOS. Hij wil een baan, een huis en een beter leven. Als cliëntondersteuner van MEE Amstel en Zaan ben ik met hem gaan kijken naar zijn toekomstperspectief. Wat wil Rachid bereiken, wat is zijn eigen kracht? En hoe kan hij dit bereiken in kleine stapjes?

Chantal Klein foto (2)Netwerkberaad
Rachid houdt van bomen, daarom wil hij graag werken als tuinman. Het gaat echter steeds mis. Na meerdere gesprekken komt hij erachter dat hij door zijn wietgebruik alles verpest. Hij vergeet afspraken of komt te laat. Hij wil alleen niet stoppen met gebruiken.  We zijn toen bij elkaar gaat zitten: met hem en drie van zijn vrienden. Zeg maar een netwerkberaad. Tijdens dit gesprek blijken de vrienden eigenlijk allemaal wel te willen stoppen met hun wietgebruik en zo neemt Rachid het besluit ook te stoppen.
We voeren gesprekken over hoe zij elkaar kunnen helpen en wat hun wensen zijn. Ze maken een groepsapp aan om elkaar te appen op de moeilijke momenten.

Afkicken
De jongens steunden elkaar en zijn samen gaan afkicken met hulp van Brijder, een instelling voor verslavingszorg. Daarna heb ik mijn cliënt ondersteund om te kunnen werken bij een sociale werkvoorziening. Rachid heeft vervolgens zelf zijn vrienden hier ook mee naar toe genomen.

Netwerk erbij betrekken
Één cliënt, maar uiteindelijk vier jongens zijn geholpen door de mooie wederkerigheid van mijn cliënt! Wat hij leerde, gaf hij constant door aan zijn drie vrienden, zijn netwerk. Zij helpen en ondersteunen nu elkaar. Voor mij nog meer bevestiging om het netwerk erbij te betrekken, zelfs bij dit soort individuele vragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>