‘Niet gedacht dat KinderBeestFeest zo groot zou worden’

In een stoet van brandweer-, politie- en ambulance’s worden vrijdag 5 juni zo’n 1500 chronische zieke of gehandicapte kinderen en hun familie naar Artis gebracht. Daar vieren zij het jaarlijkse KinderBeestFeest: een bijzondere, onbezorgde avond, waarop de ziekte even vergeten kan worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door 1700 vrijwilligers, en één daarvan is Iris Kuethe. 

Iris werkt als dierverzorger in Artis, maar de maandenlange voorbereiding van het KinderBeestFeest doet ze in haar vrije tijd. Dit staat los van elkaar. ‘Vijftien jaar geleden ben ik hiermee begonnen. Omdat ik deze groep zieke kinderen heel graag een onbezorgde avond in Artis wilde bezorgen. Dat het zou uitgroeien tot zo’n enorm feest had ik niet kunnen bedenken. De kinderen kunnen echt even helemaal zichzelf zijn.  Even niet aangestaard worden of uit moeten leggen wat er aan de hand is, maar gewoon plezier hebben en genieten.’

Foto: VCA

Foto: VCA

Vrolijkheid delen
De organisatie bestaat geheel uit vrijwilligers. Van chauffeurs die de kinderen en hun familie met loeiende sirenes naar het park rijden tot clowns, en van schminkers tot dierverzorgers die een leuke belevenis hebben bedacht. Iedereen is lief, geduldig en deelt de vrolijkheid met de kinderen.

Ik heb zelfs een Porum van Mokum gekregen van mijn collega vrijwilligers. Hoe gaaf is dat?

Ontroerend
‘Zelf heb ik in de loop van de jaren ongelooflijk veel verschillende taken gehad als vrijwilligers. Er komt veel kijken bij het opbouwen van een professioneel feest. Hierdoor heb ik ontdekt waar ik goed in ben en wat ik leuk vind om te doen. Zoals bijvoorbeeld het schrijven van de notulen. Maar vooral het gevoel van saamhorigheid maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk. Omdat we het echt met z’n allen doen. Plus dat we de kinderen een heel mooie herinnering bezorgen, waar velen nog lang op teren. Dat is zo fijn. Die blije kinderen en ouders, dat ontroert enorm.’

Eretitel
‘Een goede vrijwilliger is een vrijwilliger wiens inzet belangeloos ik, vind ik. Zelf heb ik geleerd dat mijn bereidheid ergens voor te gáán niet van tijd en geld af hoeft te hangen, maar dat ik het gewoon doe, omdat ik mij dat ten doel heb gesteld. Het levert mij veel liefde, respect, stress en plezier op.
En zelfs een Porum van Mokum, een gebeeldhouwde kop van mij – gekregen van mijn collega vrijwilligers. Hoe gaaf is dat? Al vond ik het wel erg veel eer. Ook heb ik vorig jaar de titel Amsterdammer van het Jaar gewonnen. Heel bijzonder. Maar ik doe het niet alleen, en kon ook niet alleen de titel dragen, vond ik, dus ik heb hem opgedragen aan alle vrijwilligers die meehelpen het KinderBeestfeest tot een succes te maken.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>