Ongewenst gewichtsverlies

HaringVoorzichtig staat de heer Van D. op uit de wachtkamer. Zijn kleren zitten ruim en ik zie aan hem dat hij niet zo stevig staat als hij zou willen. Dilemma, zal ik hem mijn arm aanbieden of beledig ik hem daarmee? Langzaam loopt hij mijn spreekkamer binnen en laat zich zachtjes op de stoel zakken.

Ziek
De heer Van D. is ziek geweest, behoorlijk ziek. Hij lag een tijdje in het ziekenhuis, daarna is hij een tijdje thuis bedlegerig geweest en nu is hij gelukkig weer op de been. Genezen verklaard, maar nu kampt hij met de nasleep. Ten eerste moet hij herstellen van de ziekte, maar ten tweede heeft hij een periode amper gegeten. Zo weinig dat hij 12 kilo is afgevallen, en hij was al aan de dunne kant. De behandelingen ontnamen hem de eetlust, net als al dat liggen op bed. Hij is blij dat hij weer op de been is en zich zelfstandig door zijn stad kan verplaatsen. Ik ben blij dat ik mijn arm niet heb aangeboden.

Het eten
‘Wat moet ik nou toch doen om weer een beetje aan te komen?’ Ik vraag uit hoe zijn voedingspatroon er voorheen uitzag en wat hij nu eet en drinkt. Het verschil is groot. Voor zijn ziekbed at hij graag en goed. Goed beleg op zijn brood, en lekker visje op zijn tijd en een stevige warme maaltijd. Nu eet hij soms een boterham, maar het smaakt hem niet. Koken is te veel werk, dus dan eet hij maar een bakje yoghurt.

Het plan
Omdat hij alleen woont en onvoldoende energie heeft om zelf zijn voeding te bereiden stel ik voor dat hij tijdelijk drinkvoeding gaat gebruiken, tot hij sterk genoeg is om zelf te koken. Dat zijn flesjes met veel voedingsstoffen in een kleine hoeveelheid vloeistof. Verschrikt kijkt hij me aan. Bedoel ik die vieze drankjes die hij in het ziekenhuis ook kreeg? Die wil hij beslist niet gebruiken. Nou ja, alleen als het écht niet anders kan. Duidelijke taal. We spreken af dat hij het eerst anders probeert, maar als hij blijft afvallen dit toch een serieuze optie is. Hij gaat rechtop zitten, pakt pen en papier uit zijn binnenzak en zegt: ‘nou, vertel het me maar.’ En samen maken we een lijst van voedingsmiddelen die veel energie, eiwitten en voedingsstoffen geven zonder dat het te veel moeite kost: volle melk en volle kwark, boterhammen ruim beleggen, stukjes worst en kaas tussendoor, noten, vis, avondmaaltijden van de traiteur met wat extra olie of boter, niet tegen heug en meug eten, maar misschien soms toch even doorzetten en een multivitamine. Hij bergt zijn spullen op en we spreken af dat we elkaar na 14 dagen terugzien.

Het vervolg
Nog altijd breekbaar, maar vrolijk, stapt de heer Van D. weer binnen. Hij heeft haringen en blokjes kaas gegeten bij het leven, elke dag een bakje kwark en zijn ruim belegde boterhammen smaken best. Soms valt het hem zwaar, letterlijk, maar het is voor het goede doel. Hij gaat op de weegschaal en dan gebeurt er iets geks. Hij is 0,8 kg aangekomen. Ik ben blij, heel blij! Niet afgevallen, niet gelijk gebleven, maar aangekomen! Maar de heer Van D. is niet blij. Al die moeite, al dat eten, voor nog geen kilo in twee weken? Ik spreek hem moed in. Hij heeft dit er maar mooi aan gegeten zonder drinkvoeding, het herstel kost nog veel energie en toch is hij aangekomen. Maar, als hij dit te langzaam vindt zorg ik dat er binnen 24 uur een doos drinkvoeding wordt bezorgd. Een voorzichtig lachje breekt door. Nee, kom nou, hij is bijna een kilo aangekomen met lekker eten, hij heeft dat helemaal niet nodig! In de tijd die volgt zien we elkaar nog een paar maal, langzaam maar gestaag kruipt het getal op de weegschaal omhoog. Ik zie hem energieker worden. Hij kookt weer regelmatig voor zichzelf en binnenkort gaat hij op bezoek bij zijn zus in Amersfoort. We ronden de behandeling af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>