Op pad voor betere ouderenzorg

Clienten waarderen foto 1Anton de Komplein, een kleinschalige woonvoorziening voor ouderen van Surinaamse afkomst. Voorlopig de laatste locatie waar we dit projectjaar nog een zorgschouw uitvoeren. Met de zorgschouw kijken bewoners en mensen uit de buurt een dagdeel naar verbetermogelijkheden voor een verpleeg- of verzorgingshuis. Hoe kan met kleine (of soms wat grotere) aanpassingen de leefomgeving meer betekenisvol zijn voor de bewoners, maar ook voor familieleden, medewerkers of bezoekers? En welke goed lopende activiteiten en originele initiatieven zijn er in dit huis te vinden waar andere locaties van kunnen leren?

De teller staat inmiddels op 19 zorgschouwen. Maar er gebeurt veel op het moment en niet alle locatiemanagers zitten in eerste instantie op ons te wachten. Nóg zo’n beoordelingsinstrument?! ‘Nee, dat is niet de insteek’, hoor ik mijzelf alweer zeggen. Het project heeft een positieve benadering: de locatie opent haar deuren voor frisse nieuwe blikken, mensen die al bekend zijn met het huis en ook mensen die er voor het eerst komen. Zij lopen in kleine groepjes een rondje door de locatie en de directe buitenomgeving en omschrijven bij terugkomst wat ze opgemerkt hebben om vervolgens verbetersuggesties te noemen waar een locatie haar voordeel mee kan doen.

‘Is het organiseren van een zorgschouw in deze tijden wel iets waar mensen op zitten te wachten?’ wordt ons wel eens gevraagd. Ons antwoord is steevast ja, maar wellicht moet je het hebben meegemaakt om enthousiast te worden. Er worden nieuwe contacten gelegd, kaartjes uitgewisseld, er komt samenwerking tussen buren tot stand, en het huis krijgt vaak hele creatieve suggesties voor verbetering.

Waar is de ingang?
Terug naar onze voorlopig laatste zorgschouw. De ingang blijkt voor de meeste deelnemers even zoeken. Een eerste aandachtspuntje. Dat scheelt weer, want in een gloednieuw complex waar het kleinschalig wonen van Anton de Komplein is gevestigd, is het soms even zoeken naar verbetermogelijkheden. Ook de organisatie van de middag leverde nog wat spannende momenten op. De vakantieperiode breekt aan en zowel de locatiemanager als interessante partijen uit de buurt zijn niet direct beschikbaar. Tot mijn geruststelling druppelen de deelnemers dan toch binnen en zelfs niet aangemelde organisaties hebben een vertegenwoordiger gestuurd. De deelnemers maken kennis, vertellen over hun achtergrond of zijn als buurtpartijen al bekend en vinden het leuk elkaar weer eens te zien.

In groepjes gaan we die middag uiteen. Wij starten bij het thema ‘beweging en leefomgeving’ en maken een rondje om het huis. Het begint te miezeren, vervolgens komt het met bakken uit de hemel, maar mijn groepsleden zetten stug door. Van mijn voorstel om na tien minuten toch maar naar binnen te gaan, willen ze niets weten… we hebben tenslotte de gedeelde binnentuin nog niet gezien! Na anderhalf uur komen de groepjes schouwers weer bijeen. Ze komen met tips en ideeën, geven complimenten over de warmte waarmee medewerkers met hun cliënten omgaan, en bespreken tot slot praktische bezwaren . Hoe voer je bijvoorbeeld een privégesprek met familieleden in een ruimte vol met cliënten? Als dank voor hun inzet wordt iedereen uitgenodigd voor een heerlijk Surinaams buffet. Ik hoor: ‘Wow wat een goede onderneming is dit geweest’ en ‘Ik vond het een leuke kennismaking met de buren en het principe van de zorgschouw is goed’.

In het najaar sluiten we de zorgschouwen van dit jaar af met een manifestatie passend bij het karakter van het project: kennisuitwisseling tussen de Amsterdamse verpleeg/verzorgingshuizen, het uitwerken van verbetervoorstellen en het bij elkaar brengen van mensen. Geïnteresseerd in het project Cliënten Waarderen? Kijk voor meer informatie op onze website en volg ons op Twitter: @Zorgschouwen.

Emma Vreugdenhil is junior beleidsmedewerker bij Cliëntenbelang Amsterdam.

Comments
  1. 7 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>