‘Snoezelen is geen betutteling’

Ilse Achterberg is wereldwijd bekend om haar expertise in snoezelen. Ze heeft haar passie voor snoezelen ontdenkt in Bernardus, een verzorginghuis dat gericht was op het belevingsgericht werken. Van daaruit is ze zich gaan specialiseren in het snoezelen en met groot succes. Inmiddels wordt Ilse over de hele wereld uitgenodigd om te spreken op symposiums en workshops te geven.

Wat is snoezelen precies?
Het doel van snoezelen is de persoon die snoezelt zich prettig te laten voelen. Dit kan op heel veel manieren maar in de oorspronkelijke vorm van snoezelen is dit in een veilige, dromerige omgeving die de zintuigen stimuleert en waar men motorische ervaringen opdoet.

SnoezelruimteSnoezelen is ontstaan in Nederland en aanvankelijk bedoeld voor mensen met (zware) beperkingen die moeite hebben en met ontspannen en storend gedrag vertoonden. Dit was rond 1974 toen deze mensen nog idioten werden genoemd. Tegenwoordig wordt er ook gesnoezelt met baby’s, want wat is er nu fijner dan je baby zien te genieten en wegdromen bij alle lichtjes, vormpjes, geluidjes en geuren om zich heen?

Het snoezelen wordt al jaren door de hele wereld bewonderd. Toch blijft het in Nederland vaak als een betuttelende vorm van zorg gezien. Dit is echt heel jammer, want ik heb zelf enorme successen behaald met snoezelen op mijn werk.

Voor iedereen
Snoezelen heeft veel doelen maar voor mij zijn er twee die boven alles uitsteken. Ten eerste dat degene die snoezelt ontspant. Veel mensen met een vorm van autisme of mensen met dementie, maar ook bijvoorbeeld lichamelijk en verstandelijk beperkten hebben moeite met zich te ontspannen. Door hun hoofd gaat van alles en nog wat en ze staan niet zoveel stil bij zichzelf. Dat brengt me op mijn tweede doel.  Snoezelen maakt dat je even terug gaat naar jezelf. Geen eisen, niets moet, gewoon gewaarworden en je mee laten voeren door de zintuiglijke ervaringen die je opdoet. Precies om die reden is snoezelen voor iedereen geschikt.

Snoezelcentrum
Europa’s grootste snoezelcentrum werd afgelopen november geopend in verpleeghuis Vreugdehof in Amsterdam. Het heeft 8 verschillende belevingsruimtes met elk een eigen karakter en soort beleving. Eén van de kamers is de Strandkamer met UV verlichting. Prof. Dr. Erik Scherder doet op dit moment onderzoek naar de positieve therapeutische werking van het dag en nachtritme van deze strandkamer. Maar het mooiste van het snoezelcentrum is…hij is voor iedereen toegankelijk!

Verpleeghuis
Veel verpleeghuissettings hebben het al, de snoezelhoekjes. Dit zijn de plekken waar op een tafeltje wat attributen staan waar dementerenden aan mogen zitten en door geprikkeld worden om even bij te blijven staan.  Hoe meer van dit soort plekken hoe beter, want het neemt een hoop onrust weg en maakt dat mensen die veel lopen vaker stil staan. Een zithoekje met wat interessants op tafel of een wandkleed om naar te kijken kan ook zeer functioneel zijn.

uitroeptekenGratis snoezelsessie
Interesse om met een dementerende te komen snoezelen? Maak op de website van Partisa kans op een gratis valentijns snoezelsessie in het Snoezelcentrum met verrassende lunch.

Cynthia Reindersma is directeur van Partisa een organisatie die professionele begeleiding biedt aan hulpbehoevenden en ondersteuning aan mantelzorgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>