Spil in nieuwe jeugdzorgstelsel

Nikita en Femke: ‘Het fijne is dat ik hier zo naar binnen kan lopen”. Foto: Sake Rijpkema

Nikita en Femke: ‘Het fijne is dat ik hier zo naar
binnen kan lopen’. Foto: Sake Rijpkema

De spil in het nieuwe jeugdzorgstelsel. Dat moeten de Ouder Kind Teams worden. Amsterdam krijgt 22 van die teams. In september startte het team in Amsterdam-Noord. Wat gaan ze in praktijk doen? Tamara Franke nam een kijkje.

‘Het fijne is dat ik hier zo naar binnen kan lopen’, zegt de veertienjarige Nikita. ‘Ik hoefde niet weken te wachten toen het thuis opeens heel slecht ging. Femke heeft me enorm geholpen en mijn ouders ook, denk ik. Ze komt ook bij ons thuis. Ik heb nu elke week een gesprek met Femke. Maar als er plotseling iets is, mag ik altijd komen.’ Femke is Femke Postma. Ze is Ouder Kind Adviseur bij het Ouder Kind Team Noord, waarin onder andere MEE Amstel en Zaan, Altra, Spirit, GGD, Combiwel en Doras samenwerken. Het team telt 25 medewerkers en drie werkbegeleiders. Ze komen een ochtend per week samen om de zaken die er liggen te bespreken en hoe ze gezamenlijk hulp kunnen bieden.

Scholen
De Ouder Kind Adviseurs hebben een belangrijke functie in het nieuwe stelsel. Zij zitten namelijk niet op een kantoor, maar op plaatsen waar de kinderen komen. Zo is Femke Postma Ouder Kind Adviseur op Het Hogelant en Rosa, twee vmbo-scholen.

‘Jongeren komen nu in een vroeger stadium bij ons voor hulp en we zien nu ook jongeren die voorheen geen hulp zochten’, vertelt Femke. ‘We kunnen hierdoor sneller en beter ingrijpen en kunnen daarmee erger voorkomen.’ Postma: ‘Ik coach kinderen, adviseer leerkrachten als er iets met een kind aan de hand is of ondersteun ouders met gesprekken op school of thuis. Maar ik doe meer dan alleen een praatje maken. Ook de zwaardere problematiek komt aan de orde. Zo nodig regel ik hulp op maat. Ik denk ook dat ouders makkelijker hulp accepteren omdat ik ze in de thuissituatie kan ondersteunen. Voorheen kon ik alleen doorverwijzen. Dat komt ook omdat ik nu meer uren heb. Vroeger had ik acht uur voor beide scholen, nu 38.’

De grote kracht van de Ouder Kind Teams zit hem in de laagdrempeligheid, meent Postma. ‘En in het feit dat de Ouder Kind Adviseurs contactpersoon blijven, ook als de gezinnen worden doorverwezen naar een zwaardere vorm van hulp.’


Deze bijdrage is geschreven door Tamara Franka en verscheen eerder in Jong aan de Amstel, het nieuwsblad over de jeugdzorg in de stadsregio Amsterdam. Jong aan de Amstel informeert over het werk en relevante ontwikkelingen binnen de jeugdzorg, de kinder- en jeugdpsychiatrie en het speciaal onderwijs in de stadsregio Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>