Studenten helpen etalagebenen vooruit

lopenVoor een cliënt  met etalagebenen is het pijnlijk om te lopen. Maar juist die beweging is nodig om hun gezondheid te verbeteren. Studenten van de minor Zorgtechnologie aan de Hogeschool van Amsterdam onderzoeken hoe zij deze cliënten  letterlijk stappen vooruit kunnen laten nemen. 

‘Hoe beïnvloed je bewegingsgedrag van cliënten boven de 55 jaar met etalagebenen duurzaam? En kan daar een technologisch hulpmiddel voor ontwikkeld worden?’ Over deze vragen buigen zeven studenten van de minoren Health Promotion en Zorgtechnologie bij de Polifysiek AMC Amsterdam.

Etalagebenen
Etalagebenen (Claudicatio intermittens) ontstaan wanneer er slagaderen in de benen vernauwd of afgesloten raken door bijvoorbeeld aderverkalking. Door bloed- en zuurstoftekort verzuren de spieren in de benen tijdens het lopen. Lopen verandert in een behoorlijk pijnlijke uitdaging. Dit terwijl stilstaan de pijn juist aanzienlijk of zelfs helemaal verlicht. Het is dan ook verleidelijk om zo min mogelijk te bewegen om de pijn te verzachten. Een logische gedachte ware het niet dat de behandeling nu juist bestaat uit lopen. Juist door met regelmaat door de pijn heen te lopen kan de pijnvrije loopafstand vergroot worden.

De ervaring van fysiotherapeuten bij Polifysiek AMC Amsterdam is dat veel cliënten thuis de geadviseerde looptherapie niet voortzetten. Hoog tijd om methoden te vinden die cliënten uitdagen om datgene te doen wat hen in eerste instantie pijn oplevert maar op de lange termijn hun gezondheid (fysiek én sociaal) aanzienlijk verbetert!

Zelfvertrouwen
Uit gesprekken met cliënten kwam naar voren dat zij weinig vertrouwen hebben in hun eigen kunnen. De meeste cliënten dachten niet dat zij hun pijnvrije afstand zouden kunnen vergroten. Met dit gegeven zijn de studenten van de minor Zorgtechnologie aan de slag gegaan. Hoe kunnen we het zelfvertrouwen van deze cliënten vergroten en op welke manier kunnen we hen uitdagen om ook thuis steeds een stapje meer te zetten? Een stapje meer zetten… stap voor stap… stappenteller!

Onderdeel van de looptherapie is de 6 minute walkingtest waarbij een cliënt zes minuten lang loopt maar kan pauzeren als de pijn te heftig is. Het resultaat van de test is een bepaalde pijnvrije afstand die hij of zij in zes minuten kan lopen.  Een afstand in meters is echter voor veel mensen geen geschikte maat om te gebruiken in het dagelijkse leven. Weet u bijvoorbeeld hoeveel meter het lopen is naar de buurtsuper? Het is moeilijk in te schatten. Maar wat nu als de cliënt tijdens het lopen van de 6 minute walkingtest een stappenteller bij zich draagt, dan geeft de test niet alleen een aantal afgelegde meters maar ook het aantal gezette stappen in die meters. Dan is de buurtsuper opeens maar een x aantal stappen verderop!

Applicatie
Door het bijhouden van het aantal stappen in een speciale agenda (via website en/of app) heeft zowel de cliënt als de fysiotherapeut een helder overzicht van de voortgang van de therapie. De gedachte is dat cliënten wanneer zij het bijhouden van hun stappen integreren in hun dagelijkse leven  actiever omgaan met hun therapie en misschien zelfs hun leven actiever inrichten. Het overzicht en de stappenteller geven zelfvertrouwen: ik kan al 10 stappen extra zetten zonder pijn!

Ze motiveren: nog 15 stappen extra en dan ben ik bij het bankje voor de supermarkt! Ze nodigen uit tot steun en medeleven: Hé pa wat goed je loopt al veel verder! De stappenteller is een simpel, goedkoop én effectief hulpmiddel. Doordat de therapie geïntegreerd wordt in het dagelijkse leven draagt de stappenteller bij aan de duurzaamheid van de therapie en kan daarmee helpen voorkomen dat cliënten thuis afhaken, elk stapje extra betekent immers vooruitgang.


Dit najaar zal een aantal cliënten van Polifysiek AMC met de stappenteller en de agenda gaan werken. Ben je benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek, dan kun je contact opnemen met de projectgroep via haar coördinator Margriet Pol, m.c.pol@hva.nl.
* Polifysiek is de revalidatiepoli van het AMC. Uniek aan Polifysiek is dat zij in de Hogeschool van Amsterdam is gevestigd. Daar, onder begeleiding van professionals, docenten en praktijkbeoefenaars, behandelen studenten fysiotherapie, oefen- en ergotherapie en verpleegkunde patiënten.

Comments
  1. 6 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>