Van alle markten thuis

In Amsterdam vind je een keur aan markten. Elke markt heeft eigen kleuren, geuren en smaken. Bij elke markt snuif je weer een ander stukje cultuur op. Zo gevarieerd als de markten zijn, zo zie ik mijn cliënten. En als diëtist heb ik daarom te maken met een verscheidenheid aan problemen waar ik aan werk. Het zijn de verschillen die Amsterdam mooi en mijn werk boeiend maken!Processed with VSCOcam with lv01 preset

Mijn werk draait om de Amsterdammer en zijn verhaal. Elke Amsterdammer brengt iets bijzonders voor me mee; de één een bijzondere levensvisie, de ander een bijzondere geschiedenis en pasgeleden iemand letterlijk een zelfgebakken, gevulde pannenkoek.

Van schapenvlees tot chiazaad
Tijdens mijn werk op praktijklocaties in Amsterdam Zuid en (nieuw) West, waan ik mij tussen de verschillende denkbeeldige markten. Zo slenter ik in Amsterdam West over de Noord Afrikaanse markt met Harira soep, schapenvlees, couscous, dadels, verse abrikozen en Tahin. En kuijer ik in Amsterdam Zuid over de superfoodmarkt vol hennepzaad, gojibessen, tarwegras en chiazaad. Ook waan ik mij regelmatig op een biologische markt vol met vergeten groenten, speltbrood, grote rode geurende aardbeien. Zo wandel ik met mijn cliënten mee en leer ze steeds beter kennen, de verschillende culturen beleven het eten op andere manieren en zo zijn de problemen bij elke markt van verschillende aard.

Somber
Op de Noord Afrikaanse markt vind ik de culturen terug waarin veel vrouwen nog niet hun weg hebben gevonden in de Nederlandse cultuur. Het verschil in cultuur is zo groot dat velen geen aansluiting vinden en zich vanuit zorgen en somberheid vergrijpen aan de zoetigheden die de markt hen biedt. Overgewicht is hier een groot probleem dat daaruit voortvloeit.

Orthorexia Nervosa
Op de markt met superfoods heerst vaak een ander probleem. In de creatieve wereld die Amsterdam rijk is vloeit aan de ene kant de wijn en aan de andere kant wint het hippe imago van de superfoods daar terrein om het eeuwige leven te bereiken. Hierbij ontstaan ook problemen van overgewicht, maag- darmproblematiek en eetstoornis richting Orthorexia Nervosa, het continue bezig zijn met gezond eten.

Samen naar de markt
‘De markt’ staat in deze blog ook voor het aanbod van eten dat continu aanwezig is. Voor de verslavingsgevoelige Amsterdammer een grote uitdaging. Als eten je verslaving is, loop dan maar is voorbij aan het aanbod en de geuren waarmee ‘de markt’ je steeds verleidt. Maar gelukkig ben ik er. Samen met mijn cliënten loop ik de markt op. Soms neem ik ze mee naar een markt die ze nog niet kennen, soms laat ik ze nieuwe kramen zien. Of nieuwe producten op de kramen die ze allang kennen. Ik leer ze hoe ze het aangeboden voedsel kunnen interpreteren. Ik geef adviezen om anders in te kopen en aangepast te koken binnen hun eigen gewoonten of volkomen daarbuiten. Zodat ook zij weten dat naar de markt gaan, lekker eten én gezond leven hand in hand kunnen gaan!

Irene Wassink is diëtist bij DieetPlaneet

Comments
 1. 4 jaar ago
  • 4 jaar ago
  • 3 jaar ago
  • 3 jaar ago
  • 3 jaar ago
  • 3 jaar ago
  • 3 jaar ago
 2. 4 jaar ago
 3. 3 jaar ago
 4. 3 jaar ago
 5. 3 jaar ago
 6. 3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>