Vrijwilligerswerk Korsakov-bewoners: bijzonder en leerzaam

Aranka van Wesemael (18) wist al vroeg: ‘ik wil later héél graag geneeskunde studeren.’ En dan is een goed CV, met ervaring in de zorg, een groot pluspunt. Zo kwam ze tweeënhalfjaar geleden op het idee om te kijken in de vacaturebank van de Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) en koos ze een functie bij het Dr. Sarphatihuis.

Aranka van Wesemael

‘Ik draaide mee op een gesloten afdeling voor ouderen met dementie, Korsakov en Alzheimer. En hielp bij dingen waar vaste krachten weinig of geen tijd voor hadden. Zoals bewoners helpen met eten en drinken en een praatje maken. Erg spannend in het begin; ik was wel vaker in contact geweest met dementerende mensen, maar nog nooit in dit verre stadium en met zo veel mensen in één keer. Dat maakte vooral in de eerste paar weken een enorme indruk op mij. Ik vond het soms moeilijk om te reageren op vragen zoals ‘Waar is het treinstation?’, ‘Waar is mijn man? en ‘Wanneer mag ik weer naar huis?’. Gelukkig werd ik heel goed begeleid. En juist omdat ik voor dit soort situaties kwam te staan heb ik meer geleerd van het vrijwilligerswerk dan ik ooit had gedacht.

Wil je met me trouwen?
‘Ik vond het heel bijzonder om zonder vooropleiding toch deel uit te maken van de zorg en welzijn van deze mensen. Ik merkte echt dat bewoners er van genoten als ik vroeg hoe het met de kleinkinderen ging of als ik leuk kwam kletsen over het weer. Voor mensen van mijn leeftijd is sociaal contact de gewoonste zaak van de wereld, maar eenmaal in een verzorgingstehuis is dat toch echt een ander verhaal. Eén bewoner zal ik nooit vergeten. Hij vroeg altijd of ik met hem wilde trouwen; en dat hij er alles aan zou doen om de loterij te winnen zodat ik daadwerkelijk ‘ja’ zou zeggen. Haha.’

Verbazing
‘Naast mijn vrijwilligerswerk had ik nog meer dan genoeg tijd voor sport, uitgaan, leren en leuke dingen doen. Als ik aan vrienden vertelde dat ik vrijwilligerswerk deed, reageerden ze eerst wel een beetje verbaasd. Maar zodra ik uitlegde waarom en wat ik precies deed, vonden ze het eigenlijk altijd heel interessant. Ik heb veel mensen horen zeggen dat ze zoiets ook wel zouden willen doen.’

Wilt je meer weten over vrijwilligerswerk? Kijk dan op www.vca.nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>