Wat is digitale zorg?

Digitale zorg, ook wel mobiele gezondheidszorg of mHealthcare genoemd gaat over laptops, mobiele telefoons, smartphones en tablets. Al die mobiele apparaatjes (devices) worden ingezet voor onderzoek, om diagnoses te stellen, om bepaalde waardes van organen of bloed te meten en in de gaten te houden. Te monitoren dus.
pda-in-hands-875772-m
Het gebeurt best al veel: (chronisch) zieken, gehandicapten of ouderen die zelf vitale lichaamsfuncties meten en doorgeven aan hun wijkverpleegkundigen, thuiszorgwerkers, huisarts of specialist. Een rustig idee voor de patiënt of de cliënt, hij of zij hoeft minder vaak naar de arts of het ziekenhuis. Handig bovendien voor de behandelaars; zij hebben altijd de actuele gezondheidsgegevens van hun patiënten paraat. Behalve dat dit soms levensreddende tijd scheelt maakt het de gezondheidszorg ook nog eens efficiënter, beter en goedkoper.

Prikzuster
Neem bijvoorbeeld een zwangere vrouw . Zij prikt zelf haar suiker en geeft de resultaten online door aan de verloskundige. Ook de oudere met diabetes hoeft niet meer naar de prikzuster. De  thuiszorgmedewerker prikt, vult de waarden in op de diabetesapp die de resultaten rechtstreeks ‘doorseint’ naar de huisarts.

Telemedecine
Digitale zorg is ook dat je je arts of andere zorgprofessional online om een diagnose kunt vragen. Stel je hebt een moedervlek die plots groter wordt. Je maakt je zorgen. Neem een foto van de vlek via je tablet of smartphone, stuur de foto door naar je huisarts en vraag hem er naar te kijken. Schrijft je arts in dit geval een zalfje voor dan noemen we dat mobile telemedecine. Wat ook kan, is rechtstreeks met je arts chatten tijdens het online spreekuur. Jullie zitten dan beiden achter een laptop of pc. Het grote voordeel: je hebt snel uitslag en het kost jou en de dokter minder tijd.

Rijdende ambulance
Maar er is meer. Digitale gezondheidszorg wordt ook ingezet bij operaties. Denk dan aan chirurgen die hun collega’s aan de andere kant van de oceaan bijstaan via communicatiesatellieten. Hulp- en zorgverleners die thuiswonende patiënten 24-uur per dag via een beeldscherm en alarmering volgen, ook dat is digitale zorg. Evenals mobile monitoring. Dat  komt er op neer dat artsen al hun digitale vinger aan de pols houden bij een ernstig zieke (of gewonde) patiënten die in een rijdende ambulance ligt.

Waarmee ik maar wil zeggen: digitale zorg is dé zorg van nu en de toekomst  voor zowel patiënten, cliënten, zusters, dokters, verzekeraars en degenen die over de centen gaan.

Bekijk ook eens dit animatiefilmpje van de NPCF waarin klip en klaar wordt uitgelegd wat digitale zorg is.

Comments
  1. 3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>