Welzijn en zorg verbinden bewoners met buren

Tijdens alle veranderingen in de zorg ontstaan er creatieve oplossingen. Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Zonnehuisgroep Amstelland en welzijnsorganisatie Dynamo, die resulteerde in het succesvolle Buurtrestaurant Menno.

Woonzorgcentrum Menno Simons wordt doorontwikkeld van verzorgingshuis naar verpleeghuis voor mensen met dementie. Jolanda Huizinga zorgt samen met vrijwilligers die Menno Simons al rijk was dat bestaande activiteiten zoals een muziekmiddag, zondagconcertjes en creatieve activiteiten hun doorgang kunnen vinden.

‘Eten doe je graag met meerderen en niet alleen,’ zegt Jolanda stellig. Ze is vanuit Dynamo de coördinator van de vrijwilligers die bij het Menno Simons koken en activiteiten organiseren. Aanvankelijk ging het om één avondmaaltijd per week, maar sinds oktober was uitbreiding onvermijdelijk. 40 à 50 bezoekers klinkt de vrijwilligers van Dynamo niet vreemd in de oren.

Samen Smullen let op copyright fotograaf Ienske Meindertsma2

Fotograaf: Ienske Meindertsma

Grootste succes?
‘Van alle activiteiten is de meezingmiddag denk ik tot nu toe het grootste succes. Een getalenteerd echtpaar dat piano en saxofoon speelt begeleidt bewoners en buurtbewoners. De eerste middag werd het echtpaar overrompeld door 40 deelnemers die uit volle borst meezongen.’

Vrijwilliger
Marcel (52) kookt graag in het Menno Simonshuis. Een fulltime baan als docent combineert hij probleemloos met zijn werk als keukenvrijwilliger. ‘Ik kom fluitend naar Buitenveldert, voor mij is dit pure ontspanning.’ Ruzie is er nooit, plezier altijd. ‘Onze chef-kok Ettore vraagt aan het begin van de middag: ‘Wie wil wát doen, wat wil je uitproberen?’

Kok
De vrijwilligers die koken worden intensief begeleid door kok Ettore di Carlo die ze de kneepjes van het vak leert. Alles wordt zelf gemaakt, met verse producten. Gasten waarderen maaltijden met een herkenbaar Hollandse signatuur, vertelt Ettore. Een vleugje wereldkeuken wordt hier soms koeltjes ontvangen. ‘Als we couscous maken, dan vindt 80% het heerlijk, 20% zegt: moet dat nou?’ Minstens zo belangrijk vindt Ettore hygiëne en voedselveiligheid. Senioren zijn kwetsbaar, daarom schuwt hij risicoproducten als wild of mosselen. Maar puree, een mooi stukje vlees of een romige soep…hmm…altijd goed.

Deze tekst verscheen (deels) in Samen Smullen, uit eten in je eigen buurt, van Dynamo.  De teksten in deze uitgave zijn van Hella de Groot. Daarnaast leverde Zonnehuisgroep Amstelland een bijdrage aan deze blog. Foto: Ienske Meindertsma

Buurtrestaurant
Ook eens uit eten in je eigen buurt? Kijk waar en wanneer dat kan op de website van Dynamo. Daar lees je ook wat er de volgende  keer op het menu staat.

Comments
  1. 2 jaar ago
  2. 2 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>