Zorgen voor goede zorg

stressbal

Bron: freeimages.com

Er is veel in beweging in de zorg. Het lijkt er soms op dat we ons vooral en voortdurend zorgen maken om de zorg: meer doen, met minder mensen en minder middelen, in minder tijd. Je zorgen maken om de zorg is op zich een goede zaak. Je zorgen-maken-om-het-zorgen is een voortdurende opdracht voor iedereen die te maken heeft met de zorg. En dat geldt ook voor mensen die direct of indirect zorg ontvangen.

Een recht en een plicht
Zorgen voor iemand is en blijft mensenwerk en het kan altijd beter. Voor de mensen die zorg ontvangen, is het belangrijk blijvend te bezien of de zorg die je ontvangt wel adequaat is. Goede zorg ontvangen is een recht. Er staat echter ook een plicht tegenover om je – zo mogelijk, en constructief en opbouwend! – te bekommeren over de vraag of de zorg die je ontvangt wel de juiste zorg is.

Ongenoegen
Door het krachtenspel tussen vraag en aanbod, wensen en verlangens, komen mensen in de knel. Zeker als het lastig is voor mensen om zich goed uit te drukken. Dat geldt zowel voor bewoners, voor familieleden als voor de zorgmedewerkers. Ik merk het hier in huis ook: soms komen familie, medewerkers en bewoners lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Bewoners en familie uiten zich in ferme (en soms heftige) bewoordingen. Alsof de verzorgende een robot is zonder gevoelens waar je je fatsoen kunt laten varen, en ongebreideld je ongenoegen kunt spuien. De verzorgende sluit zich af en hoort feitelijk niet meer wat de eigenlijke vraag is achter de stortvloed aan woorden. Er wordt wel gesproken, maar niet echt gepraat.

Het tragische is, dat het alles te maken heeft met goede bedoelingen: de wensen en verlangens van alle partijen zijn oprecht. Als de zorgen-om-de-zorg echter niet langer zorgen zijn omwille van een betere zorg, maar alleen om het behoud van de zorg zoals die-is-en-was-en-altijd-blijven –moet, dan komen we niet verder.

Zorg is en blijft altijd in beweging. Het is maatwerk dat blijvend aandacht en aanpassingen behoeft. Daarin ligt een opdracht besloten: het is een gedeelde verantwoordelijkheid.

Bart Niek van de Zedde is geestelijk verzorger bij PuurZuid.

Comments
  1. 4 jaar ago
  2. 4 jaar ago
  3. 4 jaar ago
  4. 3 jaar ago
  5. 3 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>