Zorgtopper van het jaar 2014


Zorgtopper van het jaar 2014. Zo mag activiteitenbegeleider Lies Grendel van het Flevohuis (Zorggroep Amsterdam Oost) zich vanaf nu noemen. Actiz en Bureauvijftig hebben in samenwerking met BNR Nieuwsradio de Zorgchart100 in het leven geroepen, met daaraan gekoppeld de prijs “Zorgtopper van het Jaar.” Zorgchart100 is een initiatief waarbij de partijen een ander geluid willen laten horen over de zorgverlening: vernieuwende, inspirerende en verrassende verhalen van mensen die de zorg op een bijzondere manier hebben veranderd – op wat voor manier dan ook.

Tomeloze inzetZorgtopper van het jaar
Lies is als winnaar gekozen vanwege haar tomeloze inzet om het leven van de dementerende bewoners in het Flevohuis op te fleuren. Ze zet het welzijn van de dementerende bewoners op de kaart binnen de organisatie.
Op de afdelingen waar deze bewoners verblijven gebeurde tot haar komst weinig tot niets aan activiteiten. Binnen een jaar tijd heeft Lies er o.a. voor gezorgd dat er een bruisende ontmoetingsplek kwam voor de bewoners en familie.

Nieuwe communicatievormen dementerende ouderen
Een andere doorslaggevende reden dat Lies heeft gewonnen is dat zij allerlei innovatieve initiatieven aangaat om het contact met en het leven van de bewoners aangenamer te maken. Deze initiatieven zijn volgens de organisatie ook makkelijk in te zetten bij andere zorgorganisaties; een van de beoordelingscriteria van de vakjury.

De onderscheidende projecten die Lies Grendel heeft georganiseerd zijn SNOES en Klankspoor. Project SNOES, een initiatief van Vera Broos, laat kunstenaars samen met de bewoners kunstwerken maken, waarbij er nieuwe communicatiemanieren worden aangegrepen en ontwikkeld om de dementerende bewoners te bereiken. Hierbij wordt duidelijk dat er vele manieren zijn, buiten taal, om contact te maken met dementerende bewoners en om hen op te fleuren. Een ontroerend verhaal hierover leest u hier.

Ook heeft Lies ervoor gezorgd dat Klankspoor van muzikant Andy Bruce ingezet werd in het Flevohuis. Bruce achterhaalt de biografie van dementerende bewoners en maakt naar aanleiding hiervan een soundtrack. Deze specifieke geluiden hebben persoonlijke betekenis voor de dementerende bewoners en kunnen worden ingezet als middel om contact te maken met hen. Er is een item hierover op RTV Noordholland gemaakt.

Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) is een kleine zorginstelling in Amsterdam Oost met twee locaties – Flevohuis en De Open Hof – en een revalidatieafdeling in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. ZGAO is er vooral voor de buurt: van hulp thuis tot aan opname in een van de locaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>